ÇAKÜ İhtisas Projeleri VI. Eser Analiz Kongresinde anlatıldı

https://www.karatekin.edu.tr/tr/caku-ihtisas-projeleri-vi-eser-analiz-kongresinde-anlatildi-48699-haberi-karatekin

VI. Eser Analiz Kongresi, 5-8 Eylül 2024 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde, Prof. Dr. Kenan Dost başkanlığında gerçekleştirildi. Kongreye Türkiye’nin dört bir yanından 130’dan fazla bilim insanı 8 çağrılı, 51 sözlü ve 76 poster bildiri ile katılım sağladı. Kongrenin davetli konuşmacıları arasında başta Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi olmak üzere TÜBA üyeleri Prof. Dr. M. Reşat Apak, Prof. Dr. Mustafa Soylak ve Prof. Dr. Sezgin Bakırdere yer aldı.

Onursal Başkanlığını Manisa Celâl Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar’ın yaptığı kongrenin davetli konuşmacılarından Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma kapsamında ÇAKÜ ihtisas projeleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. “Tuz Temelli Stratejik Ürünler Odağında Bölgesel Kalkınma” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi; tebliğinde kalkınmanın unsurları, hedefleri, bölgesel kalkınmanın önemi, üniversite-sanayi iş birliği, Çankırı Karatekin Üniversitesinin programa girişi, üniversitenin stratejik planındaki bölgesel kalkınmayla ilgili amaç ve hedefler, Sektörel Tuz ve Tuz Temelli Stratejik Ürünler İhtisas programının içeriği, hedefleri, meydana getireceği dönüşümler ve geleceğe dönük üreteceği yeni çıktılarla ilgili geniş kapsamlı bilgi verdi.

Konuşmasında ülkedeki kaynakların etkin ve verimli kullanılmasının sosyoekonomik, beşerî ve sınai kalkınmaya sağlayacağı katkılara değinen Rektör Çiftçi, üniversitelerin eğitim öğretim, araştırma geliştirme, inovasyon, girişimcilik ve toplumsal katkı alanlarındaki yerel ve küresel düzeydeki olumlu işlevlerine dikkat çekti. 2006 yılı sonrasında kurulan üniversitelerin “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma” projesine dâhil edilerek İhtisas Üniversitelerine dönüşme serüveninden de bahseden Rektör Çiftçi, Çankırı Karatekin Üniversitesinin YÖK tarafından 20 Eylül 2023 tarihinde “Sektörel Tuz ve Tuz Temelli Stratejik Ürünler” alanında "Bölgesel Kalkınma Üniversitesi" olarak ilan edildiğini hatırlattı.

Rektör Çiftçi, devamında Çankırı ilinin tuz madeni zenginliği bakımından Polonya Krakow’dan sonra dünyada ikinci sırada olduğu bilgisini vererek şehrin mevcut tuz yataklarının hem hammadde hem de stratejik alanlarda kullanılan endüstriyel ürünlere dönüşüm potansiyeline değindi. Rektör Çiftçi, konuşmasına “İhtisaslaşma alanıyla ilgili yapılacak bilimsel çalışmalar üniversitemiz açısından bir farklılık oluşturacaktır. Üniversite-sanayi iş birliğiyle yürütülecek çalışmalar sayesinde üniversitemizin girişimcilik endeksi yükselecek ve açılacak yeni endüstriyel ve turistik tesislerdeki istihdamlarla şehrin ekonomik açıdan güçlenmesi sağlanacaktır. Tüm bu özellikler bölgedeki eğitim, hizmet ve üretim sektörünün rekabet gücünü artıracaktır. Çankırı’nın kalkınmasının en önemli aktörlerinden biri olan üniversitemiz, odak alanla ilgili ihtisaslaşıp sınai, beşerî ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak için araştırma laboratuvarlarını, yetkin akademisyenlerini ve ÇAKÜ Teknokent ile Teknoloji Transfer Ofisi imkânları seferber ederek çıktıları ürüne ve ekonomiye dönüşen projeler yapmak gayreti içerisindedir.” şeklinde devam etti.

İhtisaslaşma projesinin odak alanlarına da değinen Rektör Çiftçi; sağlık, analiz, inovatif ürünler, tuz temelli stratejik ürünler, tuz ekosistemi; sanat, tasarım, medya ve farkındalık gibi 6 odak alanda 32 projenin yürütüldüğünü söyledi. Sağlık Programı çerçevesinde kurulması planlanan Haloterapi ve Rehabilitasyon Merkezi`nden de bahseden Rektör Çiftçi, bu merkezin ulusal sağlık düzeyinin arttırılmasına ve sağlık harcamalarının azaltılmasına katkı sağlayacağını belirtti. Rektör Çiftçi, tebliğinin devamında Analiz Programında yer alan Çankırı kaya tuzunun içeriği ve mağara şartlarının araştırılmasına yönelik çalışmalardan da bahsetti.

VII. Eser Analiz Kongresi Çankırı’da;

VII. Eser Analiz Kongresi (ESAN 2026), yapılan istişareler sonucunda 18-21 Mayıs 2026 tarihleri arasında Çankırı Karatekin Üniversitesi ev sahipliğinde Yarenler diyarı Çankırı’da gerçekleştirilecek. Rektör Çiftçi, ulusal ve uluslararası düzeyde dünyanın en etkili bilim insanlarının katılacağı, bilim dünyasının önemli kongrelerinden biri olan Eser Analiz Kongresine ev sahipliği yapmanın kendileri için büyük bir gurur kaynağı olacağını ifade etti.

Yayınlanma Tarihi: 20 Eylül 2024 Cuma